дома
 


Чикаго - За првпат практично е остварен процесот на нуклеарна фисија

 

1962 година в ...▼ Сочувај за печатење 240 посети
12/16/2010

1770 година Во Бон е роден, Лудвиг ...▼ Сочувај за печатење 233 посети
12/15/2010

1799 година умре Џорџ Вашингтон, американски ...▼ Сочувај за печатење 236 посети
12/13/2010

1466 година во Фиренца умре Донати ...▼ Сочувај за печатење 219 посети
12/12/2010

1821 година во Руан е роден Гистав ...▼ Сочувај за печатење 233 посети
12/11/2010

- Ден на македонските студенти
...▼ Сочувај за печатење 220 посети
12/10/2010

1520 година германскиот црковен реформатор ...▼ Сочувај за печатење 198 посети
12/9/2010

- Меѓународен ден за борба против ...▼ Сочувај за печатење 229 посети
12/8/2010

43.п.н.е година убиен е римскиот оратор ...▼ Сочувај за печатење 231 посети
12/7/2010

1492 година Христофер Колумбо го ...▼ Сочувај за печатење 294 посети
12/5/2010

1791 година во Виена умре ...▼ Сочувај за печатење 248 посети
12/5/2010

1945 година во Пасадена, Калифорнија ...▼ Сочувај за печатење 264 посети
12/4/2010

1967 година како прва во историјата на космонаутиката, советската ...▼ Сочувај за печатење 249 посети
10/21/2010

 

Денеска е Светски ден на лицата со хендикеп
1883 година
...▼

Сочувај за печатење 243 посети
12/2/2010

1942 година во Чикаго за првпат практично е остварен процесот на нуклеарна фисија. Експериментот ...▼

Сочувај за печатење 283 посети
12/2/2010

- Светски ден на борба против СИДА-та- Национален празник на Романија

...▼

Сочувај за печатење 267 посети
11/30/2010

1835 година роден е Марк Твен, голем американски хуморист, новинар и предавач. Неговото книжевно ...▼

Сочувај за печатење 238 посети
11/29/2010

- Национален празник на Република Албанија
- Меѓународен ден на солидарноста со палестинскиот народ
1780 година
...▼

Сочувај за печатење 230 посети
11/28/2010

1520 година Португалскиот морепловец Фернандо Магелан, вплови во Пацификот, минувајќи ...▼

Сочувај за печатење 271 посети
11/27/2010

- Меѓународен ден против потрошувачка грозница.
1942 година
...▼

Сочувај за печатење 238 посети
11/26/2010

1648 година Папата Инохентие X го осуди Вестфалскиот мир со кој еден месец порано заврши ...▼

Сочувај за печатење 247 посети
11/25/2010

1833 година во ...▼

Сочувај за печатење 254 посети
11/24/2010

1923 година во ...▼

Сочувај за печатење 298 посети
11/24/2010

1944 година Со акт на Президиумот на АСНОМ е формирана Народната библиотека, денес Народна ...▼

Сочувај за печатење 248 посети
11/22/2010

1830 година Белгиското собрание (конгрес) ја изгласа одлуката за воспоставување монархија.
...▼

Сочувај за печатење 253 посети
11/21/2010

- Светски ден на телевизијата.
1658. -
Во Лондон е роден Хенри Персел, најзначаен англиски композитор
...▼

Сочувај за печатење 264 посети
11/20/2010

1894 година умре рускиот композитор и пијанист Антон Григоријевиќ Рубинштајн, основач ...▼

Сочувај за печатење 276 посети
11/19/2010

1786 година роден е Карл Марија фон Вебер, германски композитор и диригент, творец на германската ...▼

Сочувај за печатење 272 посети
11/18/2010

1917 година родена е Индира Ганди, претседател на индиската влада од 1966 до 1975 и од 1980 до  ...▼

Сочувај за печатење 198 посети
11/18/2010

- Денеска е Меѓународен ден на студентската младина.
...▼

Сочувај за печатење 278 посети
11/17/2010

1831 година умре прускиот генерал Карл фон Клаузевиц, еден од најпознатите воени теоретичари ...▼

Сочувај за печатење 251 посети
11/15/2010

1944 година во Скопје, во руинираните простории на некогашната Воена болница кај "Гази ...▼

Сочувај за печатење 277 посети
11/14/2010

- Светски ден на дијабетесот
1716 година умре Готфрид
...▼

Сочувај за печатење 249 посети
11/13/2010

1831 година роден е шкотскиот физичар Џејмс Клерк Максвел, најголем теориски физичар во ...▼

Сочувај за печатење 242 посети
11/12/2010

1833 година во Санкт Петербург е роден Александар Порфириевич Бородин, руски композитор ...▼

Сочувај за печатење 230 посети
11/11/2010

1821 година во Москва е роден Фјодор Михаилович Достоевски, великан на руската и на светската ...▼

Сочувај за печатење 270 посети
11/10/2010

- Светски ден на науката
1483 година роден е Мартин
...▼

Сочувај за печатење 263 посети
11/9/2010

1689 година во Призрен умре Џовани Пиколомини, австриски војсководец, по чија наредба австриската ...▼

Сочувај за печатење 275 посети
11/8/2010

1829 година во Прилеп е роден Марко Цепенков, еден од најистакнатите собирачи на македонскиот фолклор.
1867 година во
...▼

Сочувај за печатење 242 посети
11/7/2010

1793 година Парискиот музеј Лувр првпат беше отворен за публиката. Пред тоа Лувр беше кралски ...▼

Сочувај за печатење 217 посети
11/7/2010

1515 година умре Мариото Албертинели, италијански сликар, еден од претставниците на Фиорентинската школа на ...▼

Сочувај за печатење 267 посети
11/4/2010

1890 година во Лондон беше отворена првата линија на подземна ...▼

Сочувај за печатење 237 посети
11/3/2010

1493 година Шпанскиот морепловец Кристофер Колумбо го откри островот Доминика.
...▼

Сочувај за печатење 273 посети
11/2/2010

1721 година по војните против Отоманското царство и Шведска со кои се зацврсти Русија на ...▼

Сочувај за печатење 244 посети
11/1/2010

1801 година во Катанија е роден Винченцо Белини, италијански оперски композитор. ...▼

Сочувај за печатење 287 посети
10/31/2010

1851 година умре црногорскиот писател Петар II Петровиќ Његош, владетел на Црна Гора и владика во Српската православна ...▼

Сочувај за печатење 293 посети
10/30/2010

1830 година умре српскиот писател Петар I Петровиќ Његош, митрополит на Српската православна црква кого Црквата по смртта ...▼

Сочувај за печатење 269 посети
10/29/2010

1940 година во Ленинград умре Димитрија Чуповски, еден од најистакнатите и најдоследни ...▼

Сочувај за печатење 258 посети
10/28/2010

1704 година умре Џон Лок, англиски филозоф. Во своето најважно дело "Есеј за човековото ...▼

Сочувај за печатење 251 посети
10/27/2010

1728 година е роден е англискиот мореполовец Џејмс Кук, наречен „Капетан Кук“, најголемиот ...▼

Сочувај за печатење 263 посети
10/26/2010

1689 година по наредба на австрискиот генерал Силвио Пиколомини, австриската војска го ...▼

Сочувај за печатење 275 посети
10/25/2010

1881 година во Малага, Шпанија, е роден Пабло Луис Пикасо, шпанско-француски сликар, еден ...▼

Сочувај за печатење 228 посети
10/24/2010

1957 година умре францускиот моден креатор Кристијан Диор, еден од главните"модни диктатори" ...▼

Сочувај за печатење 263 посети
10/23/2010

2006 година во Скопје почина Проф. д-р Илија Бојаџиев долгогодишен шеф на Катедрата за педијатрија на Медицинскиот факултет. ...▼

Сочувај за печатење 285 посети
10/22/2010
 

1972 година роден е Marshall Bruce Mathers III, или познат по ...▼ Сочувај за печатење 245 посети
10/21/2010

2007 година македонската музичка ѕвезда Тоше Проески ...▼ Сочувај за печатење 271 посети
10/21/2010

1875 година роден е Димо Хаџи Димов, голем македонски револуционер ...▼ Сочувај за печатење 227 посети
10/21/2010

1917 година роден е американскиот трубач, пејач, композитор ...▼ Сочувај за печатење 270 посети
10/21/2010