Кошничка

Имате 1 информации во вашата кошничка за печатење


Научниците на Универзитетот во Манчестер има развиено програма за мобилни телефони, кој може да ги прати цртите на лицето на говорникот во реалното време. Можеби ќе биде во можност да каже кој е неговиот корисник, како изгледа, дури и и како се чувствува. Се верува дека оваа технологија е ненадмината, во смисла на брзината и точноста и дека може да доведе дури до тоа, препознавањето на лицата да го замени со користење на лозинки и Пин броеви за пријави на интернет страници по пат на мобилните телефони.
"Постоечките програми на мобилните телефони кои го пратат изразот на лицето даваат само приближна положба на лицето. Нашиот модел работи во реално време и точно го следи бројот на карактеристиките на лицето и околу него, како што се очите, носот, устата и линијата на челото", рекол Д-р Фил Тресадерн, водечкиот истражувач на проектот.
"Мобилен телефон со камера во предната страна ја бележи снимката на лицето и следи 22 движења на лицето. Ова овозможува попрецизна идентификација на лицето и има голем потенцијал за нови начини на интеракција со мобилниот телефон", објаснува научникот.
Првобитно бил замислен како дел од составот за верификација со лицето и гласот за пристап до мобилните програми на интернет како што се е-маил, општествени мрежи и онлајн банкарство, алтернативно користење на апаратите. Може воедно да биде и забавно како на пример, поставување виртуелни предмети на лицето на корисникот додека тој се движи наоколу. "Во оваа фаза, ние сме особено заинтересирани да ја покажеме корисноста на оваа технологија за следење на лицето, што е подрачје во кое е вклучено Сеучилиштето во Манчестер. Програмата е многу брза и не можат да најдат ништо што би можело да се мери во примената на вашиот мобилен телефон ", вели д-р Тресадерн, кој работи во Manchester's Shool of Cancer Enabling Sciences.
Верификација со лицето веќе се користи во преносните компјутери, веб камери, и играчката конзола Xbox 360 Kinect,  но ова е прв пат таквата напредна техноогија да се користи во мобилните уреди како што се "смарт телефони". Новата програма, која е изградена по 20 години истражување, е прикажан на Nokia N900, како дел од проектот "Mobile Биометрика" финансиран од Европската Унија.

Дата: 10/31/2010