СеВоЕдно web за Вас
 085 383 380
 info@sevoedno.com


Кујната е најдобра во зима

KYJHA    ☰    22574 посетиНазад     Сочувај за споредба

Само 1/3 од мажите ги мијат рацете во тоалет!
150
денари

Луѓето најчесто ги мијат рацете после користењето на тоалетот доколку сметаат дека некој или нешто ги гледа, односно воглавно тоа најчесто го прават од срам. Научниците открија дека жените во тој поглед се многу поисполнителни од мажите. Во јавните тоалети ширум В.Британија се поставени пораки кои потсетуваат на нужноста од миење на рацете со сапун. При тоа е забележано дека тоа го направиле 250.000 луѓе кои мислеле дека ги набљудуваат сензори, а при тоа сапун користеле само една третина од мажите. Сакајќи да ја откријат делотворноста на пораките, научниците во јавните тоалети поставиле пораки слични на следнава: „Водата не ги убива бактериите, тоа го прави сапунот.“ При тоа е откриено дека најделотворна била пораката: „Дали личноста до вас ги мие рацете?“. Токму оваа порака предизвикала поголема зачестеност на миењето на рацете за цели 12 проценти.   
Исто така е забележено дека мажите реагираат на гадливи пораки како што е „Измијте ги рацете со сапун, или немојте, но подоцна јадете со нив“. Жените пак подобро реагирале на обични пораки кои служат како потсетници.

547 посети
11/2/2010
Сочувај за споредба