СеВоЕдно web за Вас
 085 383 380
 info@sevoedno.com


Се во Едно WEB за Вас

Жива туршија    ☰    4469 посетиНазад     Сочувај за споредба

Што претставуваат солзите?

По се изгледа преку солзите се ослободуваме од хормоните и другите „стресни хемикалии“ кои се таложат во нашето тело кога сме тажни.
Овој заклучок се темели на фактот дека солзите кои ги испуштаме кога плачеме се разликуваат од основната солзна течност, која ги подмачкува очните јаболчници и ни помага да го изостриме погледот, како и од рефлексните солзи кои ни помагаат да отсраниме туѓо тело од окото.
Солзната течност, на пример, многу повеќе помага при фокусирањето отколку самата леќа. Оваа течност исто така содржи белковини и останати состојки кои ни помагаат во уништувањето на бактериите.
Солзите пак кои настануваат кога плачеме содржат 25 проценти белковини, но воглавно во вид на хормони, па можеби на тој начин нашето тело се ослободува од вишокот на хормони, па затоа ние чувствуваме олеснување.

540 посети
11/28/2010
Сочувај за споредба