дома
 


Агенција за иселеништво
 02 3118 633
 info@minisel.gov.mk
  


Агенција за иселеништво на Република Северна Македонија 

 Почитувани,

 

Од понеделник 1 март 2021 година започна  ...▼

Сочувај за печатење 4 посети
3/5/2021
 

Македонија е дел од земјите кои се приклучија во глобалната набавка на вакцини за Ковид 19. Владата донесе одлука со која ресорното министерство ќе треба да се приклучи кон „ковакс “ механизмот за набавка на рамноправен пристап до  безбедни и ефикасни вакцини. Вакцината ќе биде од фармацевстката куќа АстраЗенеца“ на која работи Универзитетот Оксфорд. Таа е прва компанија која го потпиша механизмот Ковакс.  Се работи за една од неколкуте вакцини кои се во фаза на клиничка евалуација. Токму од овој универзитет тест вакцина прими македонецот Борко Андреевски кој живее во Англија. Своето искуство го сподели за нас . По три месеци откако ја прими вакцината ...▼

Сочувај за печатење 46 посети
1/25/2021

Осумнаесетгодишната Стефанија Гаштарска од Скопје испиша историја за македонскиот балет како прва Македонка што стана дел од ансамблот на славниот „Бољшој театар“.

На сцената на рускиот театарски бренд во Москва таа првпат настапи уште пред две години како солистка, за сега да добие и ангажман од директорот, избирајќи ја заедно со уште шест девојки и едно момче по испитниот час на истоимената академија под капата на театарот „Бољшој“.Гаштарска е бренд-амбасадор на компанијата „Гришко“, која ги прави светски познатите балетанки. Има завршено основно музичко училиште во „Илија Николовски-Луј“ во Скопје, а средно во Русија прво една година ...▼

Сочувај за печатење 41 посети
1/24/2021

Откако ги завршив додипломските студии, веднаш се вработив бидејќи како студент добив награда и признание за најдобар практикант. Не чекав оглас за вработување, директно ги контактирав надлежните во Универзитетскиот клинички центар и со дипломата в раце се упатив кај нив, раскажува Петра, дипломирана медицинска сестра, која сега е на магистерски студии

За гостиварката Петра Јанеска (25) работата како медицинска сестра во Ургентниот центар Ковид-19, во Универзитетскиот клинички центар во Марибор, Словенија, е голем предизвик. Вели дека со насмевка оди и се враќа од работа, иако темпото е многу динамично и стресно. Со својот тим работи од 8 до 12 часа на ден, надвор ...▼

Сочувај за печатење 30 посети
1/23/2021

Учениците што ја посетуваат дополнителната настава на македонски јазик во Германија, Словенија, Франција и во Швајцарија, под менторство на професорскиот кадар м-р Аниса Трпчевска, Ана Матовска-Смилевска, Катица Мицева, Бисера Коцар-Филиповски, Снежана Катарова, Елица Атанасовска-Стојаноска и Ане Тимовска-Митрева, одржаа заеднички час по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, 21 Февруари.

Програмата на овој настан беше збогатена со учеството на едукаторката м-р Маја Димитрова, која со кратка презентација ја претстави работата на Националната галерија, нејзиното институционално значење во зачувувањето и промовирањето на македонските ...▼

Сочувај за печатење 59 посети
2/22/2021

 
Flag Counter

Денеска, во својот кабинет, Градоначалникот на Општина Берово, Звонко ...▼ Сочувај за печатење 11 посети
3/1/2021


Денеска, во својот кабинет, Градоначалникот на Општина Берово, Звонко Пекевски, оствари работна средба со Директорот на Агенцијата за иселеништво ...▼

Директорот на Агенцијата за иселеништво, г-дин Слободан Близнаковски ...▼ Сочувај за печатење 33 посети
2/16/2021


Директорот на Агенцијата за иселеништво, г-дин Слободан Близнаковски оствари работна средба со градоначалникот на општина Св. Николе, г-дин ...▼

Градоначалникот Борјанчо Мицевски денес оствари работна средба со директорот ...▼ Сочувај за печатење 33 посети
2/15/2021


Градоначалникот Борјанчо Мицевски денес оствари работна средба со директорот на Агенцијата за иселеништво на  РС Македонија, Слободан ...▼

Во просториите на издавачката куќа „Култура”, директорот на Агенцијата ...▼ Сочувај за печатење 14 посети
2/11/2021


Во просториите на издавачката куќа „Култура”, директорот на Агенцијата за иселеништво на Република Северна Македонија, г-дин Слободан ...▼

 Во просториите на Агенцијата за иселеништво, директорот Слободан Близнаковски ...▼ Сочувај за печатење 13 посети
2/12/2021

 Во просториите на Агенцијата за иселеништво, директорот Слободан Близнаковски, оствари средба со директорот на компанијата Тотал Тв ...▼